Kringloopgeluk: vintage stempels en (botanische) papierwaren

februari 20, 2019


Een blog met kringloopvondsten is al een tijd geleden. Toch is de hobby niet minder. Ik vind het nog steeds heerlijk een rondje te lopen, op zoek naar schatten uit het verleden. Ik richt me met name op vintage stationery en papierwaren, botanische boeken. De afgelopen weken verzamelde ik weer allerlei moois. Want wat dacht je bijvoorbeeld van de grote stempel op bovenstaande foto? Het rubber is broos en de banden draaien niet meer, maar oh wat een pareltje om te zien. Dát zijn de ware tweedehands gelukjes.

Een andere leuke surprise, het handgeschreven recept in sierlijk handschrift. Ik gebruik graag grafisch papier bij het maken van snailmail en nam daarom dit schrijfblok mee. Niet wetende dat er ergens middenin al pagina's beschreven waren. Bijzonder hoe je zo een duik in andermans leven maakt hè?


Stempels voor de kusjesactie
In de bak met kaarten stuitte ik op een oude briefkaart uit de tijd van Juliana. Leuk voor de verzameling. Op de foto's in deze blog zie je ook diverse garenkaartjes. Het is per kringloop verschillend hoe deze worden aangeboden, soms kun je zelf de kleuren kiezen en soms zijn ze voorverpakt in plastic. In dit geval kocht ik een zakje waarvan de inhoud moeilijk zichtbaar was. Ik houd wel van dat soort gokjes. De kaartjes stuur ik soms mee als klein cadeautje bij een brief of ik gebruik het garen om een stapeltje papier te bundelen.

Een andere vondst zijn de twee houten stempels. Ideaal voor de valentijnsactie van PostNL, dacht ik. Helaas liep dat dit jaar iets anders. Hopelijk komen ze volgend jaar alsnog van pas.


Behalve het schrijfblok met geruit papier nam ik nog twee exemplaren mee: een kleiner schrijfblok met ouderwetse rode kantlijn. Mooi voor kleine briefjes in post met vintage thema. In het midden zie je een heel oud schriftje liggen, met de hand gebonden. De pagina's her en der al vergeeld, maar nooit beschreven.


Ouderwets punniken
Dit houten poppetje is voor menigeen vast geen onbekende, een hulpmiddel om te punniken. Een trend die voorzichtig terug lijkt te komen. In combinatie met ijzerdraad kun je er bijvoorbeeld namen of woorden van vormen. Een leuke zelfmaker voor de kinderkamer of om cadeau te geven. Afgelopen najaar had ik een punnik poppetje te leen en dat beviel goed. Reden om een eigen exemplaar aan te schaffen.


Vaste prik bij een bezoek aan een kringloopwinkel is de boekenafdeling, met in het bijzonder de afdeling met boeken over planten. Zoals jullie inmiddels wel weten gebruik ik de plaatjes bij het maken van snailmail. Ik moet wel zeggen dat ik selectief ben. Lang niet alle boeken durf ik te verknippen. Er zijn titels die heel dikwijls opduiken in de kringloop, daar zet ik zonder schuldgevoel de schaar in.


Vorige eigenaar
Het leuke van tweedehands boeken vind ik de afdruk van de eerdere eigenaar die je er soms in terug zult vinden. Soms zijn het oude papieren, handgeschreven notities of zelfs gedroogde bloemen. In dit boekje geen heel bijzondere verrassing, maar her en der zijn planten gemerkt met een kruisje. Leuk om te bedenken wat daar de reden van is geweest. Zijn ze gespot tijdens een wandeling of stonden ze in eigen tuin?


Zoektips 
Kun je boeken met geschikte prenten gemakkelijk aan de cover herkennen? Het is een terugkerende vraag van bloglezers die voor het eerst op zoek gaan naar botanische prenten. Lang niet altijd is het aan de omslag te zien of binnenin foto's of illustraties staan. Ik ben dan ook dikwijls minutenlang aan het bladeren voor de kast met plantenboeken voordat ik prijs heb. Vergelijk de cover van het paarse zakboekje maar eens met bovenstaande veldgids met '500 afbeeldingen in kleur' en scroll dan naar de volgende foto.


Zo onaantrekkelijk als de cover is met twee fletse kleurenfoto's, zo prachtig is de inhoud. Verrassing! Het loont de moeite tijd uit te trekken voor een bezoek aan de boekenafdeling. Gelukkig zijn er wel enkele herkenningspunten aan te geven. Om het zoeken makkelijker te maken schreef ik in het verleden deze blog

>> Wat is jouw meest recente kringloopvondst?

You Might Also Like

5 reacties

 1. Wat een leuke dingen. Ik ben ook al een paar keer naar de kringloopwinkel hier inde buurt geweest, maar nog niets leuks gevonden. Het is maar een kleine winkel. Toch eens naar een grotere gaan. Misschien Amsterdam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie vondsten weer, je hebt er ook wel oog voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg toffe dingen heb je weer gevonden! Mijn laatste aankoop zal ongetwijfeld een boek zijn, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het schrijfblokje met de dubbele rode kantlijn vind ik prachtig! Is het een stempel om de tijd aan te geven? Fijne vondsten Ingrid!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi design hè! Ik vermoed dat de stempel afkomstig is uit Duitsland en dat je er de prijs mee kunt noteren (gebaseerd op het DM teken, voor de vroegere Deutsche Mark).

   Verwijderen

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 29 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.