Uitgaande post: botanisch thema met één postzegel

februari 22, 2019


Slechts één postzegel hoeven plakken was niet mijn doel bij het maken van deze post. Meestal kom ik uit op twee, soms drie zegels. Dat de weegschaal nu bleef hangen rond de 20 gram was een leuke reminder. Ik roep het vaker: snailmail hoeft geen dure hobby te zijn. Het lage gewicht is met name te vinden in de keuze voor de goodies: zelfgemaakte papierwaren, botanische plaatjes en bloemzaadjes. Ik vulde er twee papieren zakjes mee, die ik decoreerde volgens de collagetechniek. De foto's heb je misschien al voorbij zien komen op Instagram. In deze blog vertel ik meer over mijn werkwijze en keuze voor materialen.


Het eerste zakje heeft een basis van kraftpapier (verkrijgbaar bij o.a. Wibra) en is gevouwen met behulp van een houten mal. Voor de achtergrond heb ik een reep grafisch papier gebruikt, met daaroverheen geplakt een knipsel uit een botanisch boek. Op links zie je een afdruk van een oude schoolstempel, vorig zomer gevonden op de rommelmarkt. Om kleur aan te brengen kies ik voor washi tape in een gele en groene tint. Om het af te maken plaats ik een wax zegel in een mooie koperkleur. Dit is tevens een goede techniek om diepte te creëren, het maakt de collage speelser en interessanter om naar te kijken.

Palet van drie kleuren
Om tot een goede kleurencombinatie te komen kies je het beste drie tinten, waarvan er twee overlappen (bruin en geel) en één eruit springt (groen). Per kleur kun je variëren in hardheid, zoals ik hier deed met het gebruik van diverse tinten bruin. Met een basis van drie kleuren heb je alsnog een scala aan mogelijkheden.


Het tweede zakje vouwde ik met patroonpapier, een goedkoop alternatief voor pergamijn. Dit papier is ietwat doorzichtig, wat een leuk effect geeft bij het inpakken van goodies. Ook hier nam ik voor de achtergrond een strook grafisch papier, gecombineerd met vier verschillende kleuren en designs washi tape. Op rechts heb ik daar een uit een boek geponst rondje overheen geplakt. Deze dient als achtergrond voor de quote uit de typemachine en de botanische prent. Net als bij het eerste zakje heb ik de kleuren van de prent als basis genomen voor de overige decoratie. Groen als hoofdkleur, bruin en geel washi tape voor subtiele details.

Een andere favoriet bij het decoreren van zakjes of enveloppen is het gebruik van oude postzegels. Ook de stempel van het torretje, afkomstig van Dille & Kamille, gebruik ik graag. De sticker van het groene etiket kocht ik enkele maanden terug bij Søstrene Grene, op een rol met meerdere kleuren.


Tot slot de goodies zelf. Ik beplakte en bestempelde een kant en klaar label en koos uit de voorraad een sticker, die ik eerder al maakte met stempels en een blanco stickervel. Uit een oud natuurboek knipte ik een stapeltje plaatjes. Deze heb ik gebundeld met een strook grafisch papier, bestempeld met het opschrift 'paper'. Rechtsonder zie je een zakje met bloemzaadjes. Deze zaadjes verzamel ik in het najaar in een glazen potje, daar schreef ik deze blog al eens over. Ook dit zakje vouwde ik met hulp van een houten mal. Het papier is afkomstig uit een natuurboek. Omdat de prent al zo mooi is heeft dit zakje weinig decoratie nodig.

Briefpapier en envelop
Op de eerste foto in deze blog heb je tevens het briefpapier kunnen zien. Heel simpel: een basis van grafisch papier (net iets groter dan de ruitjes op de zakjes). Het briefpapier maak ik altijd als laatste. Met name omdat het knutselen veel tijd in beslag neemt, soms meerdere weken, en een brief dan gauw gedateerd is. Ter decoratie gebruikte ik ook hier een aantal knipsels uit natuurboeken, in combinatie met kraftpapier en een strook washi tape. Een basis die me goed bevalt en op alle manieren, van zakjes tot briefpapier of envelop, toepasbaar is. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de envelop, een foto daarvan kun je bekijken via Instagram.

You Might Also Like

4 reacties

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 29 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.