Post versturen in de feestmaand, wat is het snelst en voordeligst?

november 05, 2018


Het is november en dat wil zeggen dat het speciale tarief ingaat waarmee je kerstkaarten (maar ook andere post tot 50 gram) net iets voordeliger kunt versturen. In deze blog vertel ik welke opties er bestaan en kun je bekijken hoe de verschillende decemberzegels er voor dit jaar uitzien. Sinds vorig jaar hebben we de keuze uit twee aanbieders, PostNL en Sandd. Verleden jaar heb ik met het versturen van kerstpost van beiden gebruikgemaakt en die ervaringen zal ik verderop in deze blog delen.

Kleine kunstwerkjes
De decemberzegels van PostNL zijn dit jaar ontworpen door illustrator Sanny van Loon. Misschien ken je haar werk van prenten uit Flow Magazine of volg je haar op Instagram. De illustraties van Sanny tonen veelal voorwerpen en handelingen van alledag in zachte kleuren. Ik vind het een prettige stijl om naar te kijken en was dan ook blij verrast toen PostNL deze samenwerking aankondigde. De zegels hebben een lichtblauwe basis, met daarop illustraties in een kleurenpalet van wit, geel, rood en groen. Plaatjes die kenmerkend zijn voor de kerstperiode, maar ook plaatjes die direct te maken hebben met post. Leuk detail voor liefhebbers.


De postzegels van PostNL vertegenwoordigen een tarief van 78 cent per stuk. Dat wil zeggen dat we een korting ontvangen van 5 cent op kaarten tot 20 gram en zelfs 88 cent bij post tussen 20-50 gram. Dit maakt het gebruik van decemberzegels om snailmail te frankeren ook zeer aantrekkelijk. De zegels van PostNL zijn vanaf vandaag te koop en mag je per direct gebruiken tot en met 5 januari 2019. Ook post naar het buitenland kun je hiermee versturen, hiervoor plak je het dubbele tarief: twee zegels per envelop. De decemberzegels van PostNL zijn uitsluitend verkrijgbaar in velletjes van 20 stuks. Hiervoor betaal je € 15,60.

Snelheid van bezorgen
De tweede aanbieder, Sandd, brak vorig jaar de postmarkt open door met een eigen postzegel te komen. Met 60 cent ligt deze ruim onder het tarief van PostNL. Enig nadeel, de post van Sandd kent slechts twee bezorgdagen in de week: op dinsdag en vrijdag. Op de eigen website doet Sandd de belofte kerstpost  (enveloppen tot 50 gram) binnen 5 werkdagen te bezorgen. Bij PostNL mag je ervan uitgaan dat de post met één tot twee werkdagen op het adres van ontvangst  is. Tijdens piekmomenten kan dit echter vertragen. Het is moeilijk te zeggen welk effect de drukte bij het sorteercentrum heeft op de bezorging. Over het algemeen mag je erop vertrouwen dat kerstpost sneller bij de ontvanger is via PostNL dan via Sandd.


28 cent goedkoper
Hier is de prijs echter ook naar. De Sandd Kerstzegels kosten 50 cent per stuk en zijn verkrijgbaar per 10 of 20 stuks. Een korting van 10 cent op het eigen tarief bij post tot 20 gram. Enveloppen tussen 20-50 gram kennen een basistarief van € 1,10. In deze klasse bespaar je bij deze aanbieder 60 cent. Ook zegels van Sandd kun je gebruiken voor post naar het buitenland. Binnen Europa plak je twee zegels, daarbuiten drie. Net als vorig jaar gaat het postbedrijf ook nu een samenwerking aan met Pink Ribbon. Een deel van de opbrengst gaat naar dit goede doel. Welk percentage dit is valt helaas niet direct terug te vinden, maar dat je met gebruik van deze zegels hoe dan ook een goed doel steunt lijkt me een pluspunt.

Verkrijgbaarheid
De Sandd Kerstzegels zijn verkrijgbaar vanaf 12 november en te gebruiken tot en met 9 januari 2019. Sandd kent deze periode vier verkooppunten: de zegels zijn via eigen webshop en postpunt verkrijgbaar, maar tijdelijk ook via Blokker en Etos. Bij beide winkels kun je ook je post weer inleveren, de winkels fungeren tot woensdag 19 december als tijdelijk postpunt. De post die na deze datum zal worden aangeleverd krijgt een bezorgdatum ná Kerstmis. Anders dan bij PostNL hoef je bij Sandd niet direct 20 zegels aan te schaffen. Exclusief bij Etos zijn velletjes van 10 stuks verkrijgbaar. Een fijne uitkomst voor de kleine gebruiker. Mocht je toch zegels overhouden, geen probleem. Deze kun je volgend jaar opnieuw gebruiken, ook wanneer de tarieven plots mochten stijgen. Dit is ook het geval bij de decemberzegels van PostNL.


Wat is het je waard?
Al met al lijkt het een duidelijk verhaal: Sandd is goedkoper, maar de post is langer onderweg. Daarbij moeten enveloppen uiterlijk 19 december aangeleverd zijn, wil je dat deze voor Kerstmis op de mat liggen. Iets om rekening mee te houden. Vorig jaar heb ik me daarop verkeken, waardoor ik mezelf last minute heel wat drukte op de hals haalde om de post toch op tijd de deur uit te krijgen. In dat geval is verzenden met PostNL handiger, omdat je dan drie tot vier dagen langer de tijd hebt je post aan te bieden. Enveloppen voorzien van een zegel van Sandd mogen logischerwijs niet in de oranje brievenbus worden gedeponeerd. Heb je in de buurt geen winkel van Blokker of Etos, dan kan het zijn dat het dichtstbijzijnde postpunt kilometers verderop ligt. Niet voor iedereen een handige constructie.

Ik kies voor...
Een ander punt voor liefhebbers van post is allicht het uiterlijk van de zegels. PostNL heeft er duidelijk werk van gemaakt. Hoezeer ik dat ook kan waarderen, de prijs is voor mij bij kerstpost over het algemeen wel doorslaggevend. Ik neig naar Sandd. Want hoe leuk ik het ook vind om bij snailmail bijpassende postzegels te plakken, bij kerstkaarten hecht ik daar niet zoveel waarde aan. Daar vind ik de inhoud belangrijker dan een kloppend totaalplaatje, waar ik bij snailmail zo mijn best voor doe. Met de ervaring van vorig jaar weet ik dat ik op de tijd moet letten. Met een goede planning moet het geen probleem zijn de kaarten voor Kerstmis te laten bezorgen en dat scheelt dus wel weer 28 cent per envelop.

Ik ben benieuwd naar jullie voorkeuren, wat geeft bij jou de doorslag te kiezen voor PostNL of Sandd?

You Might Also Like

8 reacties

 1. Als ik in Nederland zou wonen, zou ik Sandd verkiezen.
  Het is goedkoper maar ik zou de echte kerstpost wel op tijd verzenden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci, Wendy. De post moet dan inderdaad op tijd de deur uit. Kennen jullie in België ook iets als decemberzegels?

   Verwijderen
 2. Eigenlijk vind ik het veel leuker om begin januari mooie, feestelijke post te versturen! Dan krijgt het de aandacht die het verdient ;-) Voor Sandd geldt bij mij ‘onbekend maakt onbemind’.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb vorig jaar via Sandd verzonden en hoewel ik voor de 19e had verstuurd kwam toch niet alles voor kerst aan! En dit jaar vind ik de zegels van PostNL ook zo mooi, dus ga toch voor deze denk ik! Ik vind het super om te horen dat ik ze ook voor het buitenland kan inzetten, dat wist ik niet. Bij Sandd schrijf je 2 voor Europa en 3 buiten Europa, is dat bij Postnl ook zo? Of dar gewoon 2 stuks, ongeacht waar??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lien! Hopelijk is de service van Sandd dit jaar beter en komen alle kaarten op tijd aan. PostNL geeft in de eigen communicatie aan dat twee postzegels volstaan voor post naar het buitenland, zowel binnen als buiten Europa. Wel zal post met een internationale zegel mogelijk iets sneller over zijn.

   Verwijderen
  2. Eén internationale zegel is ook net weer wat goedkoper dan 2 kerstzegels maar ik weet uit ervaring dat bij sommige verkooppunten de zegels alleen per vel gaan en dan ben je natuurlijk weer wat minder voordelig uit.
   Ik vind de decemberzegels van Post nl dit jaar erg leuk, dus ik denk dat ik die kies, bovendien moet ik voor Sandd ongeveer 18 km (retour) rijden (al is dat natuurlijk wel te plannen maar ik ben dan weer zo vergeetachtig dat ik dat niet helemaal aandurf).

   Verwijderen
 4. Ik denk dat ik voor post.nl ga, omdat vorig jaar met Sandd de boel tamelijk lang onderweg was. Bovendien vind ik het wel een heel groot nadeel dat er maar twee bezorgdagen zijn en de verkooppunten niet dichtbij.

  BeantwoordenVerwijderen

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 29 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.

Blogarchief