Feestje? Knip en stempel je eigen letter banner van papier

oktober 09, 2018


Hoe geef je een felicitatie per post net dat beetje extra mee? Een kaartje is gauw gemaakt, maar deze letter banner ook! Een feestje in de brievenbus, daar houden we wel van. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je deze slinger van papier maakt en welke materialen je ervoor kunt gebruiken.


Hoe begin je?
De basis voor de vlaggenlijn bestaat uit rechthoekige kaartjes van iets dikker kraft papier. Ik gebruikte 220 grams papier. Dit papier kun je o.a. vinden in de schappen van Wibra, in een blok met daarin ook zwart en wit papier, in twee diktes. De blokken zijn verkrijgbaar in A5 en A4 formaat. Met behulp van een snijmachine maak ik repen van 6 cm hoog. Deze knip ik op maat tot kaartjes van 6 bij 4,5 cm. Om er vaantjes van te maken knip ik de onderzijde op 1 cm hoogte schuin naar het midden in.


Stijl bepalen
Op het vaantje van kraft papier komt een tweede laag papier, om wat kleur in het geheel te brengen. Ik gebruikte patronen karton in pastelkleuren uit een vroegere collectie van Action. Uiteraard kun je hier allerlei papier voor gebruiken. Het is maar net welke stijl je de slinger mee wilt geven. Het tweede vaantje is logischerwijs iets kleiner dan het eerste en heeft een afmeting van 5 bij 3,5 cm. Lijm de twee delen in deze fase nog niet op elkaar, maar ga eerst aan de slag met de invulling. Mocht er iets misgaan met het stempelen, dan kun je zonder moeilijkheden opnieuw beginnen.


Letters stempelen
Voor het aanbrengen van de letters gebruik ik alfabet stempels. De stempels die ik hiervoor gebruik vond ik enkele jaren geleden bij de kringloopwinkel. Stempels met letters zijn er tegenwoordig in tal van maten en vormen. Mocht je geen set bezitten, neem dan eens een kijkje op AliExpress met de zoekterm "alphabet clear stamp". Om de letter banner extra feestelijk te maken bestempel ik twee vaantjes met een strikje, een stempel uit de collectie van Studio Maas. De strikjes vormen straks het begin en einde van de slinger.


Naald en draad
Ben je tevreden over de stempelafdrukken, dan kun je de twee vaantjes nu op elkaar lijmen. Om er een slinger van te maken heb ik de naaimachine aan het werk gezet. Heb je geen naaimachine, dan kun je de vaantjes ook aaneen rijgen met naald en draad, of een combinatie van touw en washi tape. Ik houd zelf enorm van het effect dat de naaimachine geeft op papier en gebruik de combi graag bij het maken van snailmail. 

Hoe ga ik te werk? Eerst maak ik een stapel van de vaantjes, zodat ze op de juiste volgorde liggen. Vervolgens trek ik een stuk draad naar voren van circa 20 cm, daarna plaats ik het eerste vaantje onder de machine. Om ieder vaantje op gelijke afstand te bevestigen houd ik een tussenruimte aan van drie steken. Mocht je kiezen voor een andere bevestiging, dit is vergelijkbaar met circa 1 cm. Na het laatste vaantje trek ik opnieuw een stuk draad naar voren van circa 20 cm, om de slinger vervolgens los te knippen van de machine.


Gebruiksgemak
Op bovenstaande foto zie je goed het effect van de naaimachine op papier. De vaantjes zijn op circa een halve centimeter onder de bovenzijde vastgemaakt. Met de vrolijke stempel van Studio Maas maak ik een bijpassend kaartje. Wat ik erg prettig vind aan de stempels van dit label is dat ze dusdanig goed uitgesneden zijn dat je zonder moeite tot een goede afdruk komt. Ter vergelijking: in mijn vorige blog beschreef ik een review van de stempels van Action. Het was een heel gedoe om een afdruk te fabriceren zonder randjes en vegen. Wat is het dan een verademing te mogen werken met stempels van betere kwaliteit.


Inpakken en versturen
De slinger bevestig ik aan de binnenkant van het kaartje. Dit doe ik door de vaantjes per twee op te stapelen, zodat het geheel makkelijk door de brievenbus kan. De uiteindes van het touw wikkel ik om de pakketjes, zo kan er onderweg niets losraken of in de knoop komen. De slinger schuif ik vervolgens mét een handje confetti in een doorzichtig wenskaartzakje. Deze zakjes zijn in diverse maten verkrijgbaar bij o.a. Action en Wibra.  Het zakje bevestig ik met twee reepjes washi tape. Zo kan de ontvanger het cadeautje gemakkelijk loshalen van de kaart, zonder deze te beschadigen. 

Een kaart met een extra surprise, leuk toch? Al met al zit er ongeveer 30 minuten werk in het maken van een letter banner op deze wijze. Uiteraard kun je volop afwisselen in papier, stempels en inkt. Zo zul je keer op keer een ander soort slinger fabriceren, geheel op maat gemaakt voor welk feestje ook.


Disclaimer: deze blog betreft een samenwerking.

You Might Also Like

1 reacties

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 29 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.