Hoe een bericht op Instagram leidt tot een brief uit Rusland

juli 17, 2018


Via Instagram ontvang ik regelmatig verzoeken om penpals te worden of stationery te swappen. Ik moet bekennen dat ik er zelden op in ga. Mede omdat het me momenteel al genoeg energie kost contact te onderhouden met mijn huidige adressenlijst. Soms is er echter ruimte voor een uitzondering. Afgelopen mei vond ik in mijn inbox een bericht van een Russisch meisje. "Your envelopes inspired me to create my own mail art style. Thank you so much! Can I send a letter to you?" Ik twijfelde even over de betrouwbaarheid, maar na het bekijken van haar account won mijn nieuwsgierigheid. Ik stuurde mijn adres en wachtte af.

Dit weekend viel een rijk gedecoreerde envelop door de brievenbus, met Russische postzegels. Tof! Ik weet dat velen van jullie schrijven met internationale contacten, ik schrijf momenteel enkel met penpals binnen Nederland. Een brief ontvangen van een land duizenden kilometers verderop voelt toch heel bijzonder. Als kind verstuurde ik weleens post naar een oom en tante van mijn moeder in Australië. Prachtig vond ik het, wanneer er een luchtpostenvelop retour kwam, aangevuld met een ansichtkaart met plaatjes van Australische diersoorten. Dat voelde echt als een kleine schat, wetende welke reis de brief had afgelegd.


In de envelop uit Rusland vond ik een handgeschreven brief in het Engels. Madlen, de schrijfster, blijkt nog maar 15 jaar oud, maar vol enthousiasme schrijft ze over haar woonplaats, school en hobby's. Ondanks het leeftijdsverschil raakt de brief me. Het is namelijk net of ik een exclusief kijkje krijg in een Russisch leven, dat zo anders is dan het mijne en toch ook diverse raakvlakken heeft. Een eigenschap van post die ik enorm kan waarderen, alsof er ergens een luikje opengaat waardoor je even een blik krijgt op een andere werkelijkheid. Leerzaam en leuk tegelijk. Uiteraard zal ik de brief van Madlen voorzien van antwoord. Eens zien of ik mijn Nederlandse leventje net zo mooi kan omschrijven als zij. De hekel aan sneeuw hebben we alvast gemeen.

You Might Also Like

4 reacties

  1. Leuk, zeg! Ik had een profiel aangemaakt op Sendsomething.net, was dit helemaal vergeten en toen ik terugkwam van vakantie lagen er 2 postkaarten in de brievenbus. Eentje uit Alaska en eentje uit Australië. Bijzonder hé, om van iemand die je nog nooit hebt ontmoet en die kilometers ver weg van je woont post te ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verrassend leuk! Vooral snail mail met een echte brief.

    BeantwoordenVerwijderen

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 29 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.