Postzegels voor botanische post

juni 26, 2018


Omdat ik bijna door mijn voorraad postzegels heen ben bestelde ik een aantal nieuwe velletjes. Ik vind het een leuk klusje, het uitkiezen van zegels. Er zijn zoveel prachtige prenten uitgebracht. Naar het postkantoor ga ik echter zelden. Met name omdat het kantoor in mijn wijk enkel een basiscollectie verkoopt. Prima, maar het hoofd van onze koning doet het niet zo lekker op creatieve post. Ik vind het leuk wanneer postzegel en envelop matchen en kies daarom voor online bestellingen. In deze blog meer over mijn favoriete webshop en zes velletjes postzegels die perfect passen bij snailmail gemaakt van botanische prenten.


Bloemzaadjes
Zoals je op de bovenste foto al hebt kunnen zien, ik bestelde drie velletjes. Allereerst de serie 'Botanische tuinen in Nederland', een uitgave uit 2017. Extra leuk: in de kleine cirkels staan afbeeldingen van de zaadjes van de betreffende plant. Postzegels bestel ik vrijwel altijd via de webshop First Quality Stamps, misschien bij jullie wel bekend. Ik heb deze aanbieder in het verleden vaker genoemd in blogs.


Koolmees
Deze webshop is er met name voor de verzamelaar, maar voert ook een collectie recente zegels. Leuk, want die kun je dus gewoon gebruiken om je post mee te frankeren. De postzegels met afbeelding van de koolmees zijn afkomstig uit 2011, maar door het waardesysteem met cijfers nog steeds prima bruikbaar zonder dat we hoeven bij te plakken. Het fijne van First Quality Stamps vind ik het diverse aanbod frankeerzegels. De eigenaar vult deze heel dikwijls aan, zowel met oudere als nieuwere uitgaves.


Bloemen, planten en vlinders
Sinds de uitgave in 2016 is de serie van Janneke Brinkman voor het Nationaal Ouderenfonds mijn grote favoriet voor botanische post. De serie bevat vier verschillende velletjes, voor ieder seizoen één. De zegels lijken steeds lastiger verkrijgbaar, maar zo nu en dan duikt er een velletje op. Bij mijn laatste bestelling had ik het geluk het thema herfst te treffen. Een mooie combi van bloemen, planten en vlinders (zie eerste foto).


Zee en strand
Verder met drie recente uitgaves. Bovenstaand vel 'Leven in de Noordzee' is, net als de postzegels van de koolmees, ontstaan via een samenwerking met Naturalis. Een belofte voor mooie uitgaves, hopelijk blijft PostNL deze samenwerking in de toekomst warm houden. Omdat dit een vrij recente uitgave is kun je dit vel allicht verkrijgen via postkantoren, maar zeker bestellen via de Collect Club (de webshop van PostNL waar je alle recente uitgaves kunt vinden). De verzendkosten zijn tegenwoordig geheel gratis. Erg prettig!


Beleef de natuur
De laatste twee vellen die ik jullie wil laten zien komen uit de serie 'Beleef de natuur', een uitgave van dit jaar. Volgens de website van PostNL gaat dit een 3-jarige serie worden, waarvan ieder jaar vier thema's verschijnen. Momenteel zijn er drie velletjes beschikbaar: insecten, veldbloemen en reptielen. De laatste heb ik niet geselecteerd voor deze blog, maar kun je terugvinden in het aanbod van de Collect Club.


In september komt er een vierde uitgave bij, met afbeeldingen van paddenstoelen. Hoe dat velletje eruitziet kun je alvast bekijken via de sneak peek van de bewaarmap bij deze serie. Ik ben alvast enthousiast en zie mooie combinaties voor post in het thema herfst. Fijn ook dat we hierna nog zeker acht velletjes in deze serie mogen verwachten. Ik ben benieuwd welke thema's dat gaan zijn.

>> Hebben jullie in het aanbod botanische postzegels al een favoriet gevonden?

You Might Also Like

6 reacties

 1. Dank je voor de tip van online bestellen. Het post nl verkooppunt hier in de buurt heeft soms wel bijzondere postzegels, ik kocht daar laatst die bloemenpostzegels die dit jaar zijn verschenen. Maar online is er dus nog meer keuze begrijp ik, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dus alles met een cijfer erop is nog geldig? Want ik ben al heel lang op zoek naar die van Janneke Brinkman en zou die heel graag weer willen hebben. Onder welke categorie heb je die gevonden, want ik zie ze nergens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dieuwke! Klopt helemaal, alle zegels die uitgebracht zijn na 2010 kun je blijven gebruiken zonder bij te hoeven plakken. De zegels van Janneke Brinkman zijn op het moment uitverkocht bij genoemde webshop. Mocht er weer voorraad zijn, kun je ze in het menu vinden onder 'Persoonlijke postzegels' of de zoekfunctie gebruiken. Mooi zijn ze hè?

   Verwijderen
 3. Prachtig zijn ze! Ze komen in jouw blogbericht beter uit de verf dan op de site.
  Ik vind de koolmees het mooist en Leven in de Noordzee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het leuk om andere postzegels te gebruiken dan de standaard uitgave.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook, Wendy! Er zijn zulke prachtige exemplaren te vinden.

   Verwijderen

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 28 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.