Kringloopgeluk: stempels, postzegels en botanische boeken

juni 19, 2018


Het trok me een tijd helemaal niet, in kringloopwinkels op jacht gaan naar tweedehands schatten. Dat had alles te maken met hoe ik me de voorbije maanden voelde. Wie mij een beetje kent weet hoe dol ik ben op vintage gelukjes. Toen ik niet goed in mijn vel zat wilde ik er niets van weten. Het hele idee stond me tegen, rommelen in de zooi van een ander. Heftig, hoe een burn-out je persoonlijkheid zo op zijn kop kan zetten. Mijn herstel gaat met kleine stapjes. Het lukt me inmiddels ongeveer drie keer in de week iets te ondernemen. Dat zijn kleine dingen, maar iedere stap is winst. Medio mei kwam het 'kringloopgevoel' terug. Heerlijk! Mijn recente vondsten deel ik dan ook graag met jullie in deze blog.


Knippen, of toch niet?
Het botanische boek op de foto's hierboven kocht ik eigenlijk met het idee om er enveloppen mee te vouwen, de pagina's zijn er groot genoeg voor. Toen ik eenmaal thuis aan het bladeren sloeg begon ik te twijfelen. Zou het niet zonde zijn om zoiets moois te verknippen? Bij een eerdere blog over botanische boeken kreeg ik van een lezer de tip om de mooiste platen in te scannen en te printen, voor gebruik in snailmail. Zo blijven de boeken compleet, maar kunnen de platen toch gebruikt worden zoals bedacht. Goede tip!


Postzegelverzameling
In de blog van afgelopen zaterdag vertelde ik al over de afkomst van de oude postzegels die ik gebruikte om enveloppen en zakjes te decoreren: kringloopgeluk. In de kringloop in mijn woonplaats is sinds kort een hoek ingericht speciaal voor vintage artikelen (de prijzen zijn ook direct gestegen, oef). Tussen al die mooie, maar dure schatten lag een doorzichtige plastic zak vol postzegels, grotendeels onafgeweekt. Het was moeilijk zichtbaar om welke zegels het ging, maar de prijs viel met € 3,50 mee, dus ik waagde de gok. 

Eenmaal thuis begon het uitzoeken. Een bijzonder klusje, wetende dat iemand deze zegels jaren met zorg van enveloppen heeft gescheurd. Net of je even in een ander leven kruipt, met poststukken uit Amerika, Australië, Zwitserland, Engeland, Noorwegen, België en bovenstaande bloemen uit Japan. Een mooie voorraad om te gebruiken bij het maken van snailmail.


Stempels van toen
Een ander recent gelukje zijn deze twee oude stempels. Waar ze precies voor gediend hebben, ik weet het niet. De vintage uitstraling vind ik echter geweldig en ik denk dat de afdruk een mooie toevoeging kan zijn bij snailmail vol oude papierwaren en klassieke prenten.


Botanische prenten
De laatste vondst die ik wil delen is dit kleine boekje. Op basis van de cover lagen mijn verwachtingen niet al te hoog, maar binnenin vond ik tientallen prachtige botanische platen. Het boekje heeft het formaat van een ansichtkaart. Het boek is weinig aantrekkelijk om in de boekenkast tentoon te stellen, dus hier durfde ik wel de schaar in te zetten. Ik haalde de pagina's los en werkte de randen bij met de snijmachine. Het resultaat: een stapel fijne prenten om creatief te gebruiken. In de blog van zaterdag zag je al een prent voorbijkomen.


Een kleine bonus, ook deze wikkelkaartjes met touw nam ik mee. Ze blijken een perfecte combi te vormen met enkele prenten uit het kleine boekje. Ik houd enorm van deze kleurcombinaties.

Neem de tijd
De slogan "Don't judge a book by its cover' blijkt dus ook bij botanische boeken op te gaan. Sta je in een kringloopwinkel voor een kast met natuurboeken, neem zeker de tijd om de boeken ook van binnen te bekijken. Het kan zomaar geluk zijn. Voor meer tips over het vinden van botanische prenten in de kringloopwinkel verwijs ik je graag door naar een eerdere blog: Botanische plaatjes om uit te knippen.

You Might Also Like

4 reacties

 1. Mooie vondsten weer, en fijn dat het met jou weer de goede kant op gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zijn veel gelukjes! Fijn dat het steeds beter gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie vondsten zeg! Laatst had ik een mooie vondst bij de kringloop. Ik zag bij de boeken een heel dik, zwaar boek met op de kaft: "de kabouter". Nu houd ik normaal niet van kabouters, ik zou ze niet in de tuin zetten, maar .... ik keek erin en ja hoor, het was een boek van Rien Poortvliet. Stampvol met mooie tekeningen van kabouters en de natuur. Prachtig! Blij ei momentje. Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi, Cindy! Ik weet precies over welk boek je het hebt, we hadden het vroeger thuis in de kast staan. Het bevat inderdaad prachtige prenten.

   Verwijderen

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 28 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.