Bewust knutselmateriaal inslaan

februari 06, 2018


Als creatieveling kun je door de jaren heen heel wat materialen verzamelen, dat is bij mij niet anders. De kast puilt uit met stapels papier, de lades bomvol stempels en rolletjes tape. Met name de laatste twee kan ik blijven kopen. Ze nemen weinig ruimte in en zeker via AliExpress is de koop voordelig. Ondanks dat iedere aankoop nieuwe inspiratie met zich meebrengt, merk ik dat ik in de praktijk lang niet alles intensief gebruik. Herkenbaar? In deze blog vertel ik over mijn valkuilen en de mogelijke oplossing: het samenstellen van een kleine, maar fijne collectie knutselmaterialen. Een soort capsule wardrobe, maar dan op creatief vlak.

Waarom minimaliseren?
De voorbije maanden ging hier maar weinig post de deur uit. Grotendeels heeft dat te maken met de burn-out waarmee ik te kampen heb. Ik heb simpelweg de energie niet om uitgebreid te knutselen. Daarnaast merk ik bij mezelf ook een verschuiving van stijl. Aangewakkerd door wat andere creatievelingen laten zien, nieuwe technieken en trends. Ik zal in een volgende blog iets dieper ingaan op de stijl die ik voor ogen heb.

Een van mijn grootste valkuilen is goedkoop materiaal. Neem bijvoorbeeld het aanbod van Action. Het assortiment is ruim en wisselt heel dikwijls. De drempel om een aankoop te doen is laag. Zo kocht ik in het najaar een set van 14 rolletjes tape en betaalde daar nog geen 3 euro voor. Ik schreef er een blog over, maar vervolgens bleven de rolletjes ongebruikt in de kast liggen. Jammer!

Is het dan zo dat ik in het verleden dingen heb gekocht die ik eigenlijk niet mooi vind? Nee, dat zeker niet. In gebruik vallen sommige materialen tegen. Het tape van Action haalt het bijvoorbeeld nooit bij de kwaliteit van MT. Soms loont het toch de moeite te investeren in duurdere merken, zo leerde ik.

Opruimgoeroe
Nu ik langzaam maar zeker meer energie vind, komt ook de zin om creatief bezig te gaan terug. Ik merkte echter dat ik niet meer wist hoe te beginnen. Deels doordat er zoveel te kiezen is, maar ook omdat de materialen die door mijn handen gingen weinig met me deden. Ergens is dat heel kenmerkend voor iemand die met een burn-out te maken heeft. Je gaat met een andere blik naar je leven kijken en maakt daarbij andere keuzes. Dat het ook zijn weerslag zou hebben op het creatieve vlak had ik echter niet verwacht. 

Om de 'blokkade' op te heffen besloot ik te gaan minimaliseren. Niet alleen in de hoeveelheid spullen in huis, maar ook op nieuwe aankopen. De verleidingen van winkels als Action links laten liggen en bewust nadenken over benodigdheden. Over dat concept is veel geschreven, neem de hype rondom de opruimstrategie van de Japanse Marie Kondo. Ik heb daar nooit zoveel aandacht aan gegeven, tot ik plots de behoefte wél voelde. Mocht je dat herkennen, dan vertel ik hieronder in drie stappen over mijn aanpak.

Stap 1: het analyseren van stijlen
Ik begon mijn project door op Instagram en Pinterest te zoeken naar stijlen die me wél aanspreken. Ik keek welke materialen er werden gebruikt en wat ik daarvan graag zou toevoegen aan mijn huidige collectie. Op AliExpress zocht ik alvast naar artikelen die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen.

Stap 2: kies je favorieten
Nu ik voor mezelf duidelijk heb in welke stijl ik voorlopig post wil gaan maken trok ik al het knutselmateriaal uit de kast. Niet alles tegelijk, ik begon met de collectie stempels. Ik sorteerde mijn verzameling op thema en legde vervolgens de favoriete designs apart. Ik heb in deze fase nog niets weggedaan, dat is voor latere zorg.


Behalve de stempels ging ik ook aan de slag met de rolletjes washi tape. Ik telde er ruim honderd, waarvan ik er het afgelopen jaar nog geen tien veelvuldig heb gebruikt. Misschien is het herkenbaar, ook bij een grote collectie spullen grijpen we vaak terug naar enkele favorieten. De rolletjes tape bewaarde ik altijd in een grote glazen vaas, alles door elkaar heen. Om meer overzicht te krijgen ben ik ze gaan sorteren op kleur, in een houten bak. Misschien doe jij dit al, maar het gaf mij zoveel meer inzicht in wat ik eigenlijk heb. Ook hier selecteerde ik de favorieten en verzamelde deze bij de eerder gekozen stempels. Door dit te herhalen ontstaat een stapeltje favoriete materialen, alles wat voor jou van waarde is in het creatieve proces.

Stap 3: aanvullen (en weggeven/verkopen)
In deze fase heb je precies duidelijk wat je in de kast hebt liggen, welke materialen daarvan tot jouw favorieten behoren én wat je mist. Het moment waarop ik van mezelf enkele bestellingen op AliExpress mocht doen. Geen grote uitgaven, ik bestelde voor een bedrag van 15 euro aan rubberstempels, rolletjes tape, een papierpons en wax stempel. Het merendeel is inmiddels binnengekomen, zodra de bestelling compleet is zal ik een blogje schrijven met tips naar verkopers. Mijn nieuwe aanwinsten geven me stuk voor stuk zin om aan de slag te gaan en dat is precies wat ik wilde bereiken met deze actie.

Na het aanvullen volgt voor mij het echte opschonen. Deels deed ik dat al door favorieten te selecteren, maar niet alles wat ik niet selecteerde wil ik zomaar wegdoen. Ik heb daar nogal een handje van, dingen verzamelen omdat ze later misschien van pas komen. Eigenlijk stom, want ik beschreef al dat de hoeveelheid materiaal juist mijn creativiteit in de weg was gaan staan. Behalve blij zijn met mijn nieuwe aanwinsten is het dus noodzakelijk door te zetten, om de kast ook werkelijk opnieuw in te pakken met materialen die ik dikwijls zal gebruiken. Opruimgoeroes adviseren bijvoorbeeld alles wat je een jaar niet hebt gebruikt weg te doen, dat moet lukken. Mocht je je afvragen wat je met de overbodige knutselspullen moet, deze kun je doneren aan bijvoorbeeld een kringloopwinkel of misschien nog beter: een creatieve groep voor mensen met een beperking. Zie je er liever geld voor terug, dan kun je een poging wagen via Instagram of Facebook.

Waarom zou jij dit ook moeten doen?
Nog even op een rijtje, waarom is bewust knutselmateriaal inslaan een goed voornemen? Het scheelt ruimte, allereerst in de kasten. Ruimte in huis is echter ook ruimte in het hoofd en dat komt het creatieve proces weer ten goede. Sta je iets bewuster stil bij wat je hebt en wat je koopt dan ben je niet alleen goed bezig voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Ik vind dat best een belangrijke waarde, juist omdat de drempel om knutselspullen te kopen zo laag is. Handel je daarin iets bewuster, dan omring je je met materialen die je werkelijk een goed gevoel geven. Een fijnere basis voor creativiteit is er niet.

You Might Also Like

6 reacties

 1. Wat vervelend dat je een burn out hebt. Maar even rustig aan doen, het knutselen komt langzaam aan wel weer. En daarmee de inspiratie vast ook. Af en toe alle knutselspullen even door je handen krijgen is heel goed, ik ruim ook af en toe op om een beetje het overzicht te houden van wat ik heb. En inderdaad, je smaak verandert toch met de tijd.Ik wens je veel beterschap Ingrid!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Corline (creationsbycorline)6 februari 2018 om 19:07

  Zo herkenbaar! Ook heb ik in het verleden wel eens dingen niet gebruikt omdat ik ze dan heel mooi vond. En dan verandert je smaak tussendoor en gebruik je die spulletjes helemaal niet meer. Ik ben er ook over aan het nadenken om ook niet meer op Ali e.d. te bestellen, maar alleen kwalitatief mooie spullen te bestellen. Maar die verleiding blijft. Nu probeer ik ook eens met andere ogen te kijken naar wat ik heb. Ik kijk uit naar je blogjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij thuis waren nieuwe kleren vroeger eerst zondagse kleren. Ik heb de neiging ook nieuwe aankopen als zodanig te behandelen en dat is (inderdaad) jammer. Ruim vijf jaar geleden ontdekte ik mijn creativiteit (opnieuw) en ben ik van alles gaan verzamelen om aan de slag te kunnen gaan wanneer ik dat wilde. Inmiddels heb ik veel en geniet ik ook teveel van het uitkiezen van nieuwe aankopen. Regelmatig ordenen/opruimen werkt inspirerend. Ik denk al langere tijd over een koopstop voor een bepaalde periode om mijzelf opnieuw te inspireren met wat er thuis is en anderen uit te dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat naar van je burn out! Heel veel sterkte! Ik ga binnenkort mijn knutsel kast opruimen en ook eventjes door selecteren. Dat je zoveel heb dat je niet meer weet wat je heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn om te lezen dat je stilletjes aan terug goesting hebt om creatief bezig te zijn! Een opruimsessie kan inderdaad de creatieve 'juices' terug op gang brengen. Bij mij helpt het vaak. :) Ik ben benieuwd naar de knutselspullen waarop je jezelf getrakteerd hebt via Aliexpress. Ik heb mezelf vandaag getrakteerd op knutselspulletjes van de Action. Ik koop de laatste jaren vrij bewust, dus geef niet meer zoveel geld uit aan knutselspullen, maar een kleine traktatie om de zoveel maanden gun ik mezelf wel. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ruimte in je huis zorgt inderdaad voor ruimte in je hoofd. Waar je je nog bewuster van wordt als je met deze ellendige ziekte te maken krijgt. Ik maak(te) het van dichtbij mee want m'n man kreeg hier ook mee te kampen. Hij is er nog niet maar het gaat gelukkig veel beter, voor hemzelf en voor ons, z'n naaste familieleden, want deze ziekte heb je niet alleen. Er is inderdaad een voor en een na. Je veranderd denk ik, je wordt ook sterker..... Knap van je dat het je lukt om beetje bij beetje de draad weer op te pakken. Vast en zeker een teken dat je op de goede weg bent. Sterkte met alles en veel liefs. X Alet

  BeantwoordenVerwijderen

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 28 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.