Inkomende post: zo divers kan snailmail zijn

september 15, 2017


Dikwijls krijg ik de vraag wat er nodig is om te beginnen met snailmail en hoe het 'hoort'. Mijn antwoord is altijd simpel: met een oud tijdschrift kom je al een heel eind en regels zijn er niet. Aan de hand van de ingekomen post van deze vakantie wil ik jullie laten zien hoeveel mogelijkheden er bestaan om snailmail vorm te geven. Ieder heeft zo zijn of haar eigen stijl en gebruikt andere materialen en technieken. Ik kan daar enorm van genieten en vind het bovenal inspirerend en leerzaam om het creatieve werk van anderen te bekijken. In deze blog een kijkje in zes snailmails. Twijfel nooit of je wel creatief genoeg bent, want je zult zien: ieder poststuk is bijzonder, juist doordat het de handtekening van de maker draagt.


Onverwachte combinaties
Als iemand een eigen stijl heeft dan is het Babette van Studio Babsie. Inmiddels afgestudeerd styliste en dat zie je terug in haar creatief werk. Onverwachte combinaties van kleuren en materialen, die verrassen en mij dikwijls inspireren. Een lust voor het oog, net als de foto's op haar blog.


Koffiefilter
In de envelop die Rianne verstuurde (zelfgemaakt met stevig cadeaupapier) vond ik een soort insteekmap met verschillende vakjes. Het zakje voorop maakte ze met een koffiefilter, leuk detail. Het leukste van dit soort mapjes vind ik de ontdekkingstocht, overal steken envelopjes en zakjes uit. Een feest om uit te pakken. De vakjes waren gevuld met diverse papierstalen, stickers en schuifjes. 

Het boekje met de camera (op de achtergrond van de rechterfoto) is een klein notitieboekje. Rianne maakte het zelf met lijntjespapier en een gevouwen omslag. Het boekje is aan de binnenkant gehecht met een draad van katoen. Mooi idee wanneer je bijvoorbeeld een klein restje papier overhebt.


Vouwblaadjes
Deze post van Anne is onderdeel van een ABC snailmail project en vormt de letter G van Geluk. Op onderstaande foto zie je het groter geheel: een met papier gevouwen klaverblad. Prachtig vormgegeven met papier van o.a. Flow. In deze snailmail herken ik het meest van mijn eigen stijl van post maken, met name door het gebruik van de typemachine. Ik blijf dat een geweldig effect vinden.


Op de helft, wat denk je?
Tot nu toe heb je drie van de zes snailmails gezien en het zal je ongetwijfeld opvallen hoe verschillend ze zijn. Daar zit voor mij ook de lol van snailmail in. Het resultaat dat je in handen krijgt is nooit hetzelfde, maar wat je ook mag uitpakken: het is altijd met aandacht en precisie samengesteld.


Vrolijk van kleur
De post van Cynthia komt weer in een heel andere stijl. Vaak met gebruik van handlettering en voorzien van veel kleur. Er steekt een enorme vrolijkheid in en ondanks dat het verschilt van mijn eigen stijl van post maken word ik altijd blij wanneer ik zo'n envelop op de mat zie liggen. Zelf is ze gek op roze en daar probeer ik bij het beantwoorden van haar post weer rekening mee te houden, zoals je afgelopen juli bijvoorbeeld in de blog over de gekleurde pakketjes van papier hebt kunnen zien.


Surprise uit Frankrijk
De post op bovenstaande foto is de grootste verrassing van afgelopen zomer. Plots lag er een envelop uit Frankrijk in de brievenbus. Ik kom maar één afzender bedenken: Alet. Vorig zomer wisselden we eens post uit. Ik blogde over groeikaarten, zij reageerde daarop en ik besloot haar te verrassen met een exemplaar. 

Deze zomer wist zij mij te verrassen met een envelop vol Franse chocola, afkomstig uit Espelette. Dit dorpje staat bekend om zijn peper. "Proeven op eigen risico", zo schreef Alet. Ik moest er in eerste instantie om lachen toen ik het las, maar de waarschuwing was terecht. Enorm leuk om via deze weg zoiets te mogen proeven. Alet verpakte de reepjes in een vensterzakje met een wenskaart als achtergrond.


Ook deze prachtige post viel onverwacht door de brievenbus. Ik vind dat zo waanzinnig lief, wanneer lezers onverwacht in de pen klimmen. Ik word daar altijd een beetje week van, want kijk toch eens wat voor mooie contacten internet kan opleveren.

Vintage spelkaart
Deze snailmail in mijn favoriete cactus thema is gemaakt door Ageeth, bij sommigen van jullie bekend van de blog Ogenzalf. Zij blogde enige tijd geleden over het gebruik van vintage memory kaartjes als houder voor pins (speldjes die je op je trui kunt dragen). Ik viel als een blok voor de ronde cactus, wat een lief cadeau. Ook in de post van Ageeth herken ik veel van mezelf, met name de precisie in het combineren van kleur en materiaal. Op haar blog geeft ze regelmatig tips voor papier en post, eveneens met oog voor hergebruik.

Genieten van diversiteit
Al met al hebben jullie nu zes poststukken voorbij zien komen, afwisselend in grootte, vorm en inhoud. Het is zo gemakkelijk om overal iets leuks bij te schrijven, juist omdat ieder poststuk leuk is. Er bestaat geen goed of fout. In iedere snailmail zit zoveel liefde en aandacht. Daar kun je enkel van genieten.

You Might Also Like

3 reacties

 1. Wat heerlijke post Ingrid!
  Leuk om die van mezelf hier tegen te komen!
  XxX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo leuk om te zien allemaal! En wat een eer om het overzicht af te sluiten.
  Ik vind het bijzonder dat je uiteindelijk een eigen 'handschrift'
  krijgt qua post/snail mail. Ik herken vaak al van wie het is bij de aanblik van de envelop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is. En de post van Alet en Ageeth heb ik ook mogen ontvangen. Zo prachtig en met liefde gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 28 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.