Hoe maak je een moodboard voor een swap?

september 18, 2017


Via Instagram kreeg ik enige tijd geleden de vraag of ik eens een blog wilde schrijven over het maken van een moodboard voor een swap. Deze week schreef ik me in voor twee swaps, de vierde editie van de Dutch Postcard Swap en de Instaswap 2017 Fall Edition. Een mooi moment om mijn belofte in te lossen. In deze blog geef ik uitleg over het doel van een moodboard en laat ik stap voor stap zien op welke manieren ik te werk ga. De swaps die ik noem zijn inmiddels van start, je kunt je daar niet meer voor inschrijven. Een overzicht van actuele swaps kun je vinden via het Instagram-account @swapjunkie.


Visitekaartje
Kijk je weleens naar woonprogramma's, dan weet je wat een moodboard is: een reeks beelden en stalen van kleuren en materialen die samen een bepaalde stijl tot uiting brengen. Een moodboard bij een swap helpt jouw swapmaatje een beeld te vormen van jouw smaak, zover jouw tijdlijn dat niet al doet. Een moodboard is geen verlanglijstje, dat is een belangrijk gegeven. Je kunt het zien als een visitekaartje, een collage van jouw favorieten. Niet bij alle swaps is een moodboard verplicht, ik vind het echter wel een handig hulpmiddel. Het geeft vaak net dat beetje extra inspiratie, waardoor je een persoonlijk pakketje samen kunt stellen. Een swap vraagt veel tijd en moeite, het is dan fijn te weten dat wat je koopt of maakt gewaardeerd gaat worden.

Digitale versie
Er zijn meerdere manieren om een moodboard te maken. Allereerst de digitale versie: een collage van verschillende plaatjes, gevonden via Pinterest. Ben je een actieve pinner, dan is het in elkaar zetten van dit moodboard een eitje. Jouw borden staan immers al vol met foto's die jouw stijl vertegenwoordigen. Om een collage aan te maken gebruik ik de online editor PicMonkey.com. Je kunt hier gemakkelijk een vorm selecteren, foto's uploaden en schuiven tot je tevreden bent. 


Welke favorieten plaats je op een moodboard? 
Bovenstaand exemplaar maakte ik voor de Dutch Postcard Swap van afgelopen voorjaar. Deze swap draait om papierwaren, dat was dan ook mijn uitgangspunt bij het selecteren van de foto's. Ik houd van okergeel, zwart-wit foto's, natuurlijke materialen, botanische prenten en vintage details. Bij anderen zie ik regelmatig een overzicht van favoriete merken en ontwerpers. Ik doe dat bewust niet omdat ik graag verrast wil worden en het leuk vind kennis te maken met nieuwe producten. 

Toch is het maken van een moodboard aan de hand van je favoriete ontwerpers geen slecht idee. Het geeft namelijk net zo goed jouw smaak aan. Je kunt de makers taggen, waardoor je swapmaatje weet waar hij of zij moet zijn. Bedenk echter ook hier: een moodboard mag nooit een wensenlijstje zijn.


Offline versie
Voor de allereerste editie van de Dutch Postcard Swap maakte ik op mijn bureau een collage van mijn favoriete stationery en papierwaren, waar ik vervolgens een foto van maakte. Deze collage sluit aan bij de foto's in mijn tijdlijn. De stijl komt overeen met de digitale versie. Het was echter volop winter ten tijde van deze swap en dat zie je terug in de stempel en de koperkleur. Een moodboard is een momentopname en dat vind ik altijd wel een pluspunt. Met een beetje creativiteit kun je heel specifiek een richting aangeven. Wat je swapmaatje met die informatie doet blijft echter een verrassing.

Wanneer is een moodboard een must? 
Bij sommige swaps is het verplicht, dus dan heb je sowieso weinig keuze. In andere gevallen raad ik een moodboard aan wanneer je weinig foto's op je account hebt staan, of wanneer je je account zo hebt ingericht dat het weinig zegt over jouw voorkeur voor kleur en stijl, of jouw favoriete tijdverdrijf of merkvoorkeur. Een moodboard hoeft niet uitsluitend een beeld te geven van een stijl. Het mag ook andere informatie bevatten waar je swapmaatje iets aan heeft. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete drankje, een hobby of de samenstelling van je gezin. Heeft mijn swapmaatje kinderen, dan zorg ik dat ik een klein cadeautje toevoeg.

Behalve de twee mogelijkheden die ik in deze blog laat zien bestaan er meer opties. Teken je graag, dan is het een leuk idee om zelf een collage te fabriceren. Nina van de blog Happy Acorn en het kaartenmerk ninamaakt is daar een kei in. Op haar kanalen vind je diverse voorbeelden. Voor meer inspiratie kun je een kijkje nemen onder hashtags van eerdere swaps, zoals #dutchpostcardswap of #swappenisleuk. Je zult zien, het maken van een moodboard hoeft in geen geval een moeilijke klus te zijn.

You Might Also Like

1 reacties

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 28 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.