Hergebruik en besparen in de keuken, hoe doe je dat?

september 04, 2016


Over voedselverspilling is al veel te doen geweest de voorbije jaren. Van maatschappelijke groepen tot overheid, duurzaam leven staat hoog op de agenda. Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland per jaar circa 50 kilo per persoon aan voedsel weggooien. Werp je tegelijkertijd een blik op ons armoedebeleid, dan is er reden genoeg de verspilling van voedsel en daarbij het aantal kilo afval te verminderen. 

Is dat niet een heel gedoe? 
Hergebruik en besparen in de keuken, hoe doe je dat? In deze blog vertel ik over de zes grootste valkuilen waardoor voedselverspilling ontstaat. Daarnaast een aantal tips die je gemakkelijk zelf kunt toepassen in jouw keuken, want wat doe jij bijvoorbeeld met lege eierschalen?

Jaarlijks per persoon 50 kilo aan onaangeroerd voedsel weggooien, ik vind dat veel. Zoals bij alles het geval: wil je iets veranderen, dan is het handig eerst de oorzaak van het probleem inzichtelijk te maken. Waar in onze planning gaat het mis als het aankomt op de verspilling van voedsel?

De zes grootste valkuilen:

 • Teveel gekocht, want grotere verpakkingen zijn goedkoper
  Je kent het wel: op je boodschappenlijstje staat één komkommer. Eenmaal aangekomen in de supermarkt blijkt dat je deze week de tweede gratis krijgt. Maar gaat die tweede ook opkomen? Idem voor grootverpakkingen, koop je meer dan ben je vaak voordeliger uit. Met een voorraad aanleggen is niets mis, maar een grote voorraad versproducten kan al gauw een te grote voorraad worden. Gevolg: aan het einde van de week kun je alsnog een deel naar de vuilbak brengen. Jammer!

 • Vergeten wanneer verpakkingen zijn geopend
  Ook een valkuil wanneer het aankomt op het gebruik van versproducten: je weet niet meer precies wanneer de verpakking geopend is. Of het nu gaat om vleeswaren of fruitsappen, weet je van jezelf dat je op dit vlak een tikkeltje chaotisch bent: maak gebruik van datumstickers en voorkom het onnodig weggooien van etenswaren die te lang hebben gelegen.

 • Geen weekplanning of onverwacht elders eten
  Ik spreek hierboven wel zo leuk over een boodschappenlijstje, maar misschien gebruik je die wel helemaal niet. Pas in de winkel bedenken wat je eigenlijk gaat eten en daardoor alsnog met teveel blijven zitten. Of wel een weekplanning gemaakt, maar onverwachts blijf je bij vrienden of familie eten. Kan gebeuren, maar wat doe je vervolgens met je voorraad? Plannen is de sleutel.


 • Te grote porties gekookt
  Kook je volgens een weekplanning dan is het goed mogelijk dat je maaltijden combineert. Je eet bijvoorbeeld twee dagen achtereen dezelfde groente, zij het anders klaargemaakt. Werkt je planning toch niet helemaal zoals het zou moeten, dan kan het dat je ineens met een bakje gekookte rijst blijft zitten waar vervolgens geen doel voor is. Leer jezelf de grootte van een portie kennen.

 • Geen overzicht in de vriezer
  Misschien wel een van de saaiste klusjes. Je hebt boodschappen gedaan, komt thuis en moet dan alles op gaan ruimen. Een vriesvak heeft vaak beperkte ruimte, dus soms sta je daar echt een soort Tetris game te spelen. Etenswaren worden opgestapeld en zo raakt de onderste laag uit het zicht. Bevroren voedsel kun je lang bewaren, soms iets te lang?

 • Afgaan op de datum in plaats van het eigen beoordelingsvermogen
  Volgens Nederlandse wetgeving is het voor fabrikanten verplicht op vrijwel iedere verpakking een houdbaarheidsdatum te plaatsen. Ondanks deze plicht zijn er ook producten waarbij hooguit de kwaliteit achteruitgaat na het verstrijken van de datum. Denk aan koffie, meel of chocola. Hoeveel ongeopende producten verwijder jij jaarlijks uit de voorraadkast omdat ze volgens de datum niet langer goed zijn? Je eigen intuïtie kan je vaak meer vertellen dan de voorgedrukte cijfers.


Onder de 50 kilo
Hoeveel van de zes valkuilen kwamen jou bekend voor? Met dit inzicht is het makkelijker bewust aan de slag te gaan met de aanpak van voedselverspilling in eigen keuken. Hergebruik en besparing kun je op vele manieren toepassen. Hoe geraak je onder de jaarlijkse grens van 50 kilo afval per persoon en hoe geef je minder geld uit aan boodschappen en opbergmogelijkheden?

Vijf aanvullende tips:

 • Het invriezen van seizoensproducten
  Logischerwijs zijn verse aardbeien in de zomermaanden goedkoper dan wanneer het winter is. Kwestie van een verschil in aanbod. Toch zijn er seizoensproducten die je het hele jaar wel zou willen eten. Doe je portemonnee en dus jezelf een plezier en maak gebruik van de vriezer. Nu hoor ik je denken: aardbeien kun je toch ook ingevroren kopen? Ja, natuurlijk kan dat. Maar je zult alsnog meer kwijt zijn dan wanneer je zelf een voorraad opzij legt voor de wintermaanden.

 • De planten in je tuin zijn dol op lege eierschalen
  Eierschalen bevatten kalk, een bekend gegeven. Er zijn planten die geweldig gedijen op een kalkrijke bodem, druivenplanten of lavendel bijvoorbeeld. Gooi de eierschalen na het koken en bakken niet weg, maar verpulver en verzamel ze om er vervolgens je tuin mee te verbeteren. Win-winsituatie.


 • Restjes opmaken
  Heel cliché, maar wel de oplossing die het meeste doet: maak de restjes in je koelkast op. Uit de lijst met valkuilen bleek al dat een goede planning in de keuken een must is. Dat bakje gekookte rijst dat je overhad, kun je dat morgen niet verwerken in de salade die je gaat eten als lunch? Door je bewust te zijn van wat je koopt en door de inhoud van de koelkast, vriezer en voorraadkast in het oog te houden, is het al gauw mogelijk onder de 50 kilo uit te komen. Kom je er niet uit met je planning, stel dan een restjesdag in. Tik de ingrediënten die je hebt liggen in op Google en vind een nieuw recept.

 • Voorraadpotten hoef je niet apart aan te schaffen
  In Nederland zijn we dol op verpakkingsmateriaal. Wij consumenten misschien niet zo zeer, maar fabrikanten des te meer. In sommige gevallen is zo'n verpakking echter heel goed te gebruiken, zelfs nog jaren achtereen. Wat doe jij bijvoorbeeld met glazen potjes van pastasauzen, jam, appelmoes of groente? Breng je die nadat ze leeg zijn naar de glasbak of zet je ze bij de afwas? Ik raad je aan het laatste te doen. Dit soort potjes zijn ideaal bij het opbergen van havermout, noten of pasta.

 Bron

 • Begin een moestuin
  Wil je vol in het groene leven stappen: start een eigen moestuin en verbouw je eigen groenten en fruit. In Nederland is het tot op zekere hoogte best haalbaar zelfvoorzienend te leven. Beschik je niet over een tuin of stuk land, denk dan aan de mogelijkheden voor een verticale tuin. Zo kun je zelfs vanaf een klein balkon aan de slag. Met een eigen moestuin leer je gelijk welke groenten wanneer te oogsten zijn, dat is weer handig bij het invriezen van seizoensproducten en het plannen van maaltijden.

En nu jij!
Wat valt er concluderend te zeggen over voedselverspelling en hergebruik in de keuken? Met een planning, een open blik en slim hergebruik van verpakkingen en restmateriaal kom je een heel eind om onder de jaarlijkse grens van 50 kilo afval per persoon te blijven. Het is niet nodig om voedingswaren weg te gooien, dat heeft deze blog hopelijk wel aangetoond. 

Vertel eens, hoe gaat het er in jouw keuken aan toe?

You Might Also Like

1 reacties

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 28 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.

Blogarchief