Kringloopgeluk: hoe vind je de gelukjes die je zoekt?

april 06, 2016


Een beetje vintage liefhebber zal dit wel herkennen: een kringloopwinkel of markt bezoeken met in je achterhoofd een verlanglijstje van bepaalde items. Zo ook ik. Nu wisselt dat lijstje regelmatig: er komt wat bij en tot grote vreugde kan er zo nu en dan wat worden afgestreept.

Vondst van de maand
Ik was dan ook dolgelukkig toen ik twee weken geleden eindelijk een letterbord tegenkwam bij de plaatselijke kringloop. Snel om me heen kijkend of niemand anders dit pareltje al had gezien, iets sneller lopend dan normaal, mijn armen alvast uitstrekkend en B I N G O. De prijs? Slechts € 3,50!

Op schattenjacht met 7 tips
Iets waar je al tijden naar zoekt eindelijk vinden, een mooie vorm van kringloopgeluk. Maar hoe vind je in de chaos van de gemiddelde kringloopwinkel nu eigenlijk wat je zoekt? Is dat puur geluk hebben, of kun je daar zelf iets in betekenen? Vandaag deel ik 7 van mijn kringloop tips. Waar moet je op letten wanneer je op schattenjacht gaat, en welk doosje laat je beter dicht? Op zoek naar het kleine geluk!


[TIP 1] Welke doosjes je beter dicht laat? Geen enkele! 
De beste schatten liggen soms diep begraven. Open dus vooral alle doosjes die je ziet, wie weet welke parel je tegemoet schijnt. Zo vond ik in een kast vol spelletjes het blauwe doosje dat je hierboven op de foto ziet. Een oud doosje, volgeplakt met reclamestickers, dat kon nooit veel zijn. Toch wel! Bleek de inhoud een geweldige set vintage alfabet stempels te zijn. Nog steeds mijn grote favoriet bij het maken van snailmail.

[TIP 2] Winkelen met een lijstje vraagt om geduld, veel geduld. 
Bezoek nooit een kringloopwinkel of markt met bepaalde verwachtingen. Een bekend gegeven: wanneer je iets specifieks zoekt vind je het zelden. Laat je verrassen door het aanbod van het moment, dat voorkomt teleurstellingen.


[TIP 3] Hoe blijf je dan toch alert wanneer je iets specifieks zoekt? 
Slechts één woord: scannen! De meeste winkels zijn ingedeeld in afdelingen, zo weet je precies waar je je speurneus nog eens extra dient in te zetten. Scan de afdeling eerst globaal, zie je het item dat je zoekt? Ieder item heeft wel een bepaald herkenningspunt, zoals de vintage Levi's: gemakkelijk te herkennen aan het etiket op de achterzijde. Geen directe pareltjes in het zicht? Neem de tijd om kasten en verborgen hoekjes uit te pluizen. Succesvol winkelen in een kringloop is soms net een speurtocht. Door de ruimte te scannen weet je al gauw of het item dat je zoekt aanwezig is. Is dat niet het geval, dan kun je het item voor nu even loslaten en je richten op de toevallige gelukjes.

[TIP 4] Bij welk type kringloopwinkel heb je de meeste kans van slagen?
In mijn omgeving zijn er vier winkels die ik regelmatig bezoek. Niet alleen heeft iedere winkel een eigen specialiteit, ook verschillen de winkels in opzet en prijsniveau. Uit ervaring weet ik inmiddels in welke winkel ik de grootste kans maak een bepaald item te vinden. Voor échte vintage items hoef ik niet in de commerciële winkels van Het Goed te zijn, daarvoor ga ik naar een lokale aanbieder in een nabijgelegen dorp. Het aanbod van een winkel is vaak al te raden aan de hand van de omgeving. Wonen er in die plaats veel oudere mensen? Grote kans dat er meer vintage aanwezig is.


[TIP 5] De beste dag in de week!
Ieder van ons heeft zo zijn of haar eigen voorkeuren bij het winkelen. Ik geef bijvoorbeeld de voorkeur aan rustige momenten, waarop ik ook nog eens zeker ben van voldoende nieuwe aanwas. Mijn favoriete moment is de dinsdag onder schooltijd. Op maandag nemen medewerkers vaak de tijd om de winkel weer op orde te maken na de drukke zaterdag. Er komen gegarandeerd nieuwe artikelen in de winkel te staan en kasten met kleinere spullen worden opnieuw geordend.

[TIP 6] Samen of toch alleen?
Voor een gemiddeld kringloopbezoek trek ik gerust drie kwartier uit. Dat geeft me de tijd om alles rustig te bekijken (en te herbekijken). Met een familielid of vriendin gaan winkelen kan enorm gezellig zijn, maar alleen wanneer je beiden een liefhebber bent. Ken je elkaars verlanglijstje dan kun je ook nog eens doeltreffend de winkel door, twee zien nog altijd meer dan één. Is je winkelpartner niet zo gecharmeerd van tweedehands, dan is het allicht beter eens terug te komen wanneer je alleen bent. Niets zo vervelend als je te moeten  haasten vanwege het ongeduld van een ander.  


[TIP 7] Ik heb toch zo'n spijt!
Ach, deze kennen we allemaal wel: een leuk item gezien, toch laten staan en wanneer je terug gaat is het weg. Mijn moeder wees me er ooit eens op: zodra je een artikel vastpakt, het terugzet, even je rondje afmaakt en het toch wil hebben... is het negen van de tien keer weg! Bij de grotere items gaat de volgende tip niet werken, maar voor klein spul wel. De meeste winkels voorzien in winkelmandjes of hebben bij de kassa een tafel staan waar je artikelen die je wilt kopen, maar niet wilt blijven dragen tijdens het winkelen, tijdelijk kunt stallen. Maak hier gebruik van, ook wanneer je nog twijfelt! Aan het einde van de rit kun je er altijd nog voor kiezen het item terug te zetten in de winkel. Een andere bezoeker ervandoor zien gaan met het item dat jij jezelf had toebedacht? Dacht het niet! 

Maak van jezelf een opperbeste schatzoeker 
Dit waren ze, mijn 7 tips voor het vinden van het ware kringloopgeluk. Hopelijk hebben jullie er wat aan bij een volgend bezoek. Heb je zelf nog een handige tip? Vul me gerust aan door te reageren op deze blog. Ook ben ik erg nieuwsgierig naar wat er bovenaan jullie lijstje prijkt. Laat je het me weten?

You Might Also Like

5 reacties

 1. Wat n leuk artikel!! Ik krijg helemaal zin om naar de kringloop te gaan... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goede tips zeg! Ik heb twee commerciële kringlopen vlakbij mij. Wel jammer, want de pareltjes weten zij ook op waarde te schatten! Hierdoor heb ik eens een hele mooie industriële lamp moeten laten staan, omdat hij wel €375 kostte! In een kringloop, die hebben geen idee van hun publiek geloof ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie altijd anderen die leuke dingen scoren, maar mij lukt het nooit. Daardoor geef ik het een beetje op. Misschien toch maar eens deze tips onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kom bijna nooit met iets van 'mijn lijstje' thuis, maar laat me verrassen. Daarbij hou ik niet echt van winkelen. Gelukkig vind ik van alles waar ik blij van word!
  Leuke blogpost en goed tips. Oh, die stempels <3

  BeantwoordenVerwijderen

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 29 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.

Blogarchief