Snailmail: alles wat je moet weten voordat je begint

augustus 31, 2015


"Leuk dat snailmailen, maar hoe start je er eigenlijk mee?" 

Met enige regelmaat ontvang ik vragen over wat je zoal nodig hebt om te beginnen met een hobby als snailmail. Wat moet je aan materiaal aanschaffen, hoe vind je iemand om mee te schrijven en wat schrijf je dan uiteindelijk in de eerste brief? Ik zal in dit blogje een antwoord proberen te geven op dit soort vragen. Ben je nog geen actieve snailmailer, maar wil je dat wel worden? Bij deze een leidraad! 

Waar staat de term snailmail voor?
In de letterlijke vertaling staat snailmail voor slakkenpost, een creatieve term voor langzame post. Ofwel de klassieke methode van post versturen. Geen emailtje dat binnen enkele seconden op de plaats van bestemming aankomt, maar een envelop van papier. Een poststuk dat zeker 24 uur nodig heeft om van de welbekende oranje brievenbus tot de deurmat van de ontvanger te komen. Snailmail is er in vele soorten en maten, er bestaat namelijk geen goed of fout. Het enige vaste gegeven is de brief, liefst handgeschreven. Wat je daar verder omheen bedenkt is geheel aan jou.


Wat maakt snailmail zo leuk? 
Ik kan natuurlijk enkel voor mezelf spreken, maar snailmail is wat mij betreft een blijmaker. Als kind al zat ik graag aan de keukentafel omringd door stapels papier, stickers, een schaar en een lijmstift. Knutselen was een grote favoriet en is dat eigenlijk altijd gebleven. Net als menig ander op deze wereld vind ik het onwijs leuk om post te ontvangen. Snailmail weet deze twee prima te combineren.

Ik kan naar hartenlust knutselen en wat ik maak heeft ook nog eens een doel. En het leukste van al? Ja, toch het moment dat de postbode een brief aan mijn adres komt bezorgen. Snailmail moet van twee kanten komen. Wat mij betreft ligt de nadruk op het persoonlijke contact: de brief en de aandacht waarmee de maker de snailmail heeft samengesteld. Het is enorm leuk om op deze manier een kijkje te nemen in andermans leven. Iemand die je anders misschien wel zo voorbij was gelopen. 


Hoe vind je iemand om mee te schrijven? 
Toch grappig om te beseffen dat snailmail vaak begint met een email. Op internet zijn tal van websites waarop je een oproepje kunt doen, of kunt reageren op de oproep van een ander. Zelf doe ik ongeveer een keer per jaar een oproep naar nieuwe adressen via mijn eigen blog. Makkelijker kun je het niet krijgen hè? Gelukkig zijn er voldoende andere opties te vinden. Ben je op zoek naar een snailmailcontact voor langere tijd? Een aantal opties op een rijtje:

 • Op Facebook zijn tal van Nederlandstalige groepen te vinden waarbij regelmatig oproepjes worden gedaan naar nieuwe contacten. Zowel voor de standaard snailmail als snailmails in bepaalde thema's of ABC projecten. 

 • Ook op Instagram kun je terecht. Check hier de hashtags #penpalswanted en #penpalsneeded. Zeker wanneer je op zoek bent naar een internationaal contact is Instagram het juiste platform. Je kunt ook zelf een oproepje doen. Gebruik dan bovenstaande hashtags en schrijf in je bericht duidelijk welke landen (en personen) in aanmerking komen. Ben ik wel creatief genoeg? 
Hoe vaak ik deze vraag al wel niet voorbij heb zien komen! Natuurlijk ben je creatief genoeg. Ieder heeft zo zijn of haar eigen stijl en dat is ook direct wat snailmail zo leuk maakt. Unieker kan niet! Dus wees niet bang dat je, om welke reden dan ook, niet goed genoeg bent. Snailmail is voor iedereen. 

Wat moet je aan materiaal aanschaffen? 
Je kunt je volledig te buiten gaan aan de inkoop van allerhande stationery-artikelen, maar noodzakelijk? Nee, verre van. Het enige item dat je absoluut aan moet schaffen is een velletje postzegels. Meer heb je eigenlijk niet nodig, ervan uitgaande dat je de basics als stiften en een schaar wel in huis hebt.


Kijk eens om je heen, zie je dat uitgelezen tijdschrift? Met hergebruik kom je een heel eind. Briefpapier? Leef je met stiften en uitgeknipte plaatjes uit op een velletje wit printpapier. Snailmail hoeft, ondanks de hoge prijs van postzegels in Nederland, verder helemaal niet zo'n dure hobby te zijn. Het is maar net wat je er zelf van maakt. 

Wat schrijf je in de eerste brief? 
De eerste brief is altijd wat lastig en tegelijkertijd eigenlijk heel simpel. Enerzijds is het moeilijk omdat je nog niet zo goed weet voor wie je schrijft. Je kent je nieuwe contact immers nog amper. Het is daarom moeilijk om al echt de diepte in te gaan. Geeft niets, zo'n eerste brief is er vooral om jezelf voor te stellen.


Ik schrijf bijvoorbeeld iets over waar ik woon, welke studie ik heb gevolgd en wat voor werk ik doe, wat mijn hobby's zijn en welke dingen in het leven me gelukkig maken. Tegelijkertijd kun je een aantal vragen aan de lezer van de brief stellen, die hij of zij dan weer kan beantwoorden in een volgende brief. Je zult zien, als je eenmaal aan het schrijven bent dan is je blaadje zo vol. Je hoeft heus geen kantjes vol te pennen. Er moet immers ook nog wat overblijven voor de volgende brieven. 

Welke cadeautjes moet je meesturen? 
Je moet helemaal niets. Snailmail is in den beginne niets meer dan een gedecoreerde brief. In de afgelopen jaren is het post versturen wat gehyped en worden er steeds vaker zogeheten goodies meegestuurd. Een leuke toevoeging, maar zeker geen verplichting.


Zelf kies ik er vaak voor wat kleine knutselspulletjes mee te sturen, zoals stickers en labels die ik heb voorzien van een stempel. Je kunt zelf iets maken, misschien vind je het wel heel leuk om te haken of werk je graag met vilt. Het belangrijkste is dat het niet te groot en te zwaar is, het moet immers door de brievenbus passen. Enkele andere ideeën: een zakje thee in je favoriete smaak, (ongeschreven) ansichtkaarten of vintage spelkaartjes uit kwartet of memory gevonden bij de kringloop. 

Wat als het toch niet zo klikt? 
Net als in het dagelijks leven kan het gebeuren dat een contact toch niet helemaal verloopt zoals gewenst. Jammer, maar als de klik er niet is of wanneer het schrijven van brieven om andere redenen gaat voelen als vervelende verplichting dan kun je beter stoppen. Wees wel zo netjes dit ook te vermelden aan je contact. Niets zo vervelend als eindeloos wachten op een antwoord dat nooit komt.


Een flinke lap tekst, hopelijk geeft het antwoord op de meest gestelde vragen rondom snailmail. Heb je toch nog een specifieke vraag of een aanvulling? Laat gerust een reactie achter onder deze blog of stuur een mailtje naar ingrid@365milestoparis.nl. Happy mail!

You Might Also Like

5 reacties

 1. Super leuke tips! Ik ben toevallig zelf ook bezig met een leuk snail mailtje. Of nou ja, leuk.. Ik moet nog een beetje uitvogelen wat leuk is om te versturen (erg handig blogje dus!). :P

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een duidelijke uitleg voor mensen die willen beginnen met snailmailen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind je blogpost geweldig (en duidelijk)!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, duidelijk en inspirerend :)
  Als aanvulling wil ik meerleuks nog noemen ( www.meerleuks.nl ), daar staan ook altijd oproepjes op voor snailmailers; in het Nederlands en van/voor verschillende leeftijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoor van verschillende mensen dat het erg leuk is om te doen, dus misschien ga ik het zelf ook wel eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 29 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.

Blogarchief