Voordelig je knutselkast vullen op eBay

juni 06, 2014

Gegrepen door het snailmail virus maar niet zo'n hoog budget? Hergebruik is een fantastisch concept, maar ook de bekende discountwinkels hebben een flink aanbod aan knutselspullen. Een andere optie: eBay. Lees verder voor acht redenen waarom je eBay vooral wel of niet zou moeten proberen en links naar verkopers van een aantal heel fijne snailmail artikelen.

Wie in het bezit is van een eBay account weet hoe het werkt, maar ook hoe verslavend het kan zijn. Het aanbod aan artikelen is enorm en de prijzen lijken niets voor te stellen. Wanneer je langer op eBay ronddwaalt zul je ook genoeg artikelen herkennen die je ook weer tegenkomt in Nederlandse webshops met een aanbod van stationery artikelen. Ook zij importeren massaal uit landen als China, om het hier weer met winst te verkopen. Niets mis mee, maar dat kan je ook zelf en tegen lagere prijzen. Terug naar het aanbod op eBay, hoe kan het dat je relatief goede artikelen kan inkopen vanuit een ver land als China voor zo'n minimale prijs? Geen idee hoe ze het doen, maar prettig voor de portemonnee is het absoluut. Zijn er dan enkel voordelen? Hmm nee.

Vier redenen om eBay links te laten liggen:
 • Lange levertijden (denk aan circa 30 dagen)
 • Niet alle bestellingen komen aan
 • Communicatie met verkopers verloopt veelal in het Engels
 • Het principe 'weet waar je koopt'

Waarom zou je het wel doen?
 • Lage prijzen
 • Divers aanbod
 • Bij veilingen bepaal je zelf de prijs
 • In de meeste gevallen gratis verzending

De lange levertijd is iets waar je rekening mee kan houden voordat je definitief een bestelling plaatst. Weken wachten en vervolgens niets ontvangen is echter wel vervelend. Natuurlijk kan er eens een pakketje kwijtraken, zeker op zo'n lange afstand. Het scheelt voor de koper dat verkopers erg vrezen voor slechte feedback en dus vrijwel altijd een voorstel doen tot terugbetaling of het opnieuw verzenden van het door jou bestelde artikel. Ik kies eigenlijk altijd voor een terugbetaling, omdat je simpelweg niet weet of de verkoper het artikel wel nogmaals zal verzenden. Er bestaat vanuit eBay enkel controle op de eerste zending. Mocht de verkoper lastig doen kan je altijd nog een geschil openen, waarmee je alsnog je betaling terug kan vorderen. Als koper geniet je dus best een goede bescherming. 

Als laatste reden waarom je eBay vooral links zou moeten laten liggen noemde ik het principe 'weet waar je koopt'. Dit principe werd onlangs uitgerold als campagne om de kleine winkelier te steunen. Door verkoop via internet ontstaat er steeds meer leegstand in winkelgebieden. Sommige winkels verdwijnen helemaal, voor anderen is het niet meer winstgevend om maandelijks een pand te moeten huren en zij openen 'slechts' nog digitaal de deuren. Iets om rekening mee te houden, want de sluiting van winkels heeft ook gevolgen voor de leefbaarheid van een stad. Op het gebied van stationery artikelen mag je dit best nog wat breder zien, want ook Nederlandse webwinkels kunnen steun gebruiken. Moet je hierom dan helemaal geen artikelen meer importeren uit landen als China? Nee, zeker niet. Een stukje bewustwording is echter nooit weg. Ondanks het flinke aanbod op eBay zijn er voldoende artikelen waarvoor je beter binnen Nederland terecht kan. Het aanbod aan masking tape op eBay valt bijvoorbeeld in het niet bij dat van de gespecialiseerde webshops. 

Waar is eBay dan wel goed voor? Ik maakte een selectie van een aantal fijne snailmail artikelen die op mijn lijstje staan, of die ik inmiddels al vol in gebruik heb.

1. Set van 32 'oude' ansichtkaarten
2. Set van 30 boekleggers/kaartjes
3. Set van 32 ansichtkaarten in het thema harten 

4. Set van 25 papieren zakjes (chevron)
5. Masking tape, divers design (gek genoeg ook het Jip en Janneke tape van HEMA)
6. Set van 25 papieren zakjes (bloemen) 


7. Setje stempels in thema katten, vogels of ballet
8. Ronde stempel met tekst
9. Stempel 'Merci'

Zelf zoeken? Nuttige termen zijn: 'rubber stamp' voor stempels, 'scrapbooking' voor allerhande knutselspulletjes, 'sticky notes' voor memoblaadjes in allerlei designs, 'sticky dots label stickers' voor gekleurde ronde (sluit)stickers, 'paper bags party' voor papieren zakjes.

Ben je zelf ook een liefhebber van het kopen van stationery via eBay? Meer tips zijn welkom!

You Might Also Like

4 reacties

 1. Goede tips! Ik heb tot nu toe nog nooit op Ebay gekocht, omdat ik het toch wel spannend vind. Maar die stempels en old-look kaartjes vind ik wel érg leuk dus ga toch eens kijken. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Dat is best gemakkelijk aan te maken, ofwel je bankrekening koppelen aan een PayPal account.

   Verwijderen

Over mij

Mijn foto
Hoi, mijn naam is Ingrid. Ik ben 29 jaar. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelancer in de media- en communicatiebranche. In mijn vrije tijd struin ik graag de kringloopwinkels in de omgeving af en ben ik creatief met papier en post. Op 365 Miles to Paris schrijf ik met plezier over onderwerpen als snailmail, kringloopgeluk, creatieve DIY's en inspiratie voor in de keuken en het interieur.

Blogarchief